Bulgáriát és Svájcot sikerült olyan könnyedén legyakni az első két EB-selejtezőn, hogy minden józan számítás ellenére egy kicsit reménykedni kezdtük, mondván, ha nem is lesz világverő csapat az angol válogatott, a dél-afrikai produkciónál azért többre képesek. A tegnapi, Montenegro elleni szenvedés sikeresen visszarángatta még a legnaivabbakat is a földre. Kiderült, hogy amennyiben az A-terv nem működik, Capello képtelen belenyúlni a meccsbe, a jelenlegi játékoskeret pedig túl alulmotivált / gyenge ahhoz, hogy a húzónevek formahanyatlását kompenzálni tudja. 


Capello persze nincs könnyű helyzetben, erősen limitált az a keret, amelyből válogathat. A csatárok közül Bent, Defoe és Zamora sérült, Rooney pedig formán kívül, de nehéz együtt érezni azzal az emberrel, aki egy ilyen szituációban a telefon után nyúl, és egy bizonyos Emile Heskey számát tárcsázza. (A jó öreg William Ivanhoe-nak szerencsére több önkritikája van, mint az olasznak, és nemet mondott.) Másokkal ellentétben nekem nem sikerült ünnepi hangulatba kerülnöm attól sem, hogy a boltoni ketrecharcos végre válogatott mezben is torkon könyökölhetett valakit, erre a 191 centis Andy Carroll vagy a hasonlóan jó felépítésű Sturridge illetve Delfouneso is képes lett volna. 




A csatárokig persze előbb el kéne, hogy jusson a labda, de erre tegnap csak egy forgatókönyv létezett: passz a szélsőknek, ívelés Crouch fejére, onnan Rooney elé, aki bevarrja a gólt. A terv nem csak ott hibázott, hogy Wayne egyelőre csak fizikailag tartózkodik a pályán, és minden rápasszolt labda méterekre pattan el tőle, de Crouch annyira nem jó a levegőben, mint amennyire a magassága alapján lennie kéne. De mindegy is: a legtöbbször nem is találkozott a labdával, Youngnak és A. Johnsonnak bőven elég feladat volt a védőjüket megverni, beívelésre már nem jutott energiájuk. (Johnsonnak azért voltak ígéretes megoldásai, de ezúttal nem hagytak teret neki, hogy Robben-módra befelé indulva ballal tüzeljen, a portugál-stílusban pojácáskodó Youngnál viszont még SWP is veszélyesebb volt.) Gerrard ismét hátravonva játszott, és ugyan a Pool kiesés elleni harca miatt most nem lehet a legjobb mentális állapotban, támadóbb szerepkörben talán harcosabb lett volna. (Az 58. percben így is ő produkálta a legszebb majdnem gólpasszt.) A két szélső és a két támadó így egyedül erőltette a teljesen impotens és koncepció nélküli támadásokat, miközben Wilshere a padon lógatta a lábát. (Nem gondolnám, hogy az ő beállítása gyökeres fordulatot hozott volna, pláne, hogy ő sem az a kreatív játékszervező-típus, de az idén már többször becsődölt 4-4-2 helyett egy 5 fős középpályával jobban nyomás alatt lehetett volna tartani az ellent.)

A következő selejtező Wales ellen lesz (március 26, Cardiff), a sima győzelem borítékolható, így Capellónak egy ideig megint nem kell elmorfondíroznia azon, hogy bármit is változtasson a kereten, a felálláson vagy a taktikán. 

4 komment

Címkék: összefoglaló capello eb selejtező kesergő

A bejegyzés trackback címe:

https://engerland.blog.hu/api/trackback/id/tr822368480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szergő 2010.10.13. 13:47:22

"Wilshere...sem az a kreatív játékszervező-típus"?ööö,de.

Viszont ő,Carroll,Sturridge,Delfouneso is maximum utánpótlásszinten villantottak idáig,szóval én nem értek egyet azzal h rögtön hozzájuk kéne nyúlni ha szarban a haza.
Kicsit hasonló a helyzetük a magyar válogatottéhoz(persze nagyon kicsit),szóval lehet h a jelenlegi generáció már elöregedett és kifelé megy,míg ezzel szemben az Ucsapatok tele vannak jóreményű tehetségekkel,de szerintem hagyni kéne a fiatalokat normális ütemben beérni,és nem rögtön tőlük várni a csodát.
(Csak mondjuk míg az angoloknál egy kábé 5-8 éves szakadék lett a tehetségek között addig itthon kábé 30)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.10.13. 17:05:27

@Szergő: Ha az Arsenalban Wilshere egyszerre van pályán Arshavinnal, Nasri-val vagy Rosicky-val, akkor szerintem nem az ő feladata hogy kreatív megoldásokkal villogjon. Persze lehet, hogy a válogatott középpályáján ő lenne a legpengésebb játékos. :)

Az említett játékosok még valóban nincsenek készen, de nem is Rooney vagy Gerrard pótlása kapcsán merült fel a nevük, hanem Davis miatt.

Woland 2010.10.14. 10:54:04

@[bs]:

Az Arse-ban Wilshere általában középen szervez - legalábbis amikor én látom őket. A lusta ruszki, a francia leszbi és a magát mindig csehül érző Rosicky mind általában a széleken játszanak. (bár Nasri valóban jó lenne középen is.)

Szóval szerintem Wilshere pont annyira férne el ebben az angol válogatottban mint Adam Johnson elfért volna a VB-n.

Carroll és Sturridge tényleg megérne talán egy éles bevetést - Delfouneso viszont még a Villában sem kap soha meccset.

Woland 2010.10.14. 10:59:43

Crouch meg tényleg csak akkor jó ha

1. jó labdákat kap
2. van érkező, jól helyezkedő társ akinek lefejelheti

Defoe-val nagyon megy nekik, de legutóbb a Villa ellen is három gólpasszt osztott le így van der Vaartnak, amiből kettőt el is rakott a holland. Montenegró ellen bűnrossz volt Crouch, de az ő kezdőbe állítása szerintem Capello legvédhetőbb húzásai között van. :)
süti beállítások módosítása