Az aljas ellendrukkerek szerint (van belőlük elég) az angol válogatott az örökös lúzercsapat, amely végül mindig megszégyenülten kénytelen hazakullogni. Ez természetesen nem igaz. Tény, hogy tizenegyesekkel kiesni nem a legkellemesebb élmény, de létezik annál kínosabb módja is egy tornáról való távozásnak. Az angol játékosok többnyire úgy buknak el, hogy a képességeikhez mérten mindent megtesznek a győzelemért.

A ma hajnali meccs is valami ilyesmiről, a szép halálról szólt. Aminél azért, valljuk be, egy csúnya győzelem mindenképpen hasznosabb lett volna. Lehet azzal vigasztalódni, hogy olyan kreatívan és lendületesen játszott a válogatott, ahogyan’96 óta talán egyszer sem – a 91%-os passzmutatónál jobbat a vébék történetében még nem produkált Anglia –, de ettől még nem lesz könnyebb elfogadni a szimpatikus vesztes szerepét.

sterlingvsitaly.jpg

Hodgson mester dicséretére szóljon, hogy az előzetes találgatásokkal szemben, mert kockázatot vállalni Sterling kezdőbe jelölésével, és a 19 éves szélső (most inkább irányító) nem is okozott csalódást, sőt talán az egész csapat legjobbja volt. Más szempontból viszont nem történt semmi meglepő: Hodgson a gyors letámadásra épülő liverpooli receptet próbálta másolni, ami tekintve, hogy hány Pool-játékos van a keretben, teljesen védhető és logikus döntés, csak éppen B-terv nem volt. Rooney-t az általa preferált 10-es poszt helyett a baloldalon kezdette, talán azért, hogy be tudjon segíteni Baines-nek a védekezésben. A terv annyira nem vált be, hogy Olaszország ezen az oldalon nyerte meg a meccset. Hodgson ehhez képest egészen a félidőig nem lépett semmit, csak utána cserélte meg Rooney és Welbeck pozícióját. (Mellesleg: hiába.)

Még egyszer: Anglia alapjátékával semmi gond, az elképzelt taktikához meg vannak a megfelelő emberek (legalábbis a támadószekcióban), de Hodgson-t csúnyán kisakkozták, vagyis nem tudott túllépni a korlátain. Arról nyilván nem tehet, hogy a Cahill-Jagielka duónál jelenleg nincs jobb opció a védelemben, az viszont eléggé aggasztó a jövőre nézve, hogy Gerrard és Rooney mozdíthatatlannak tűnik. A csapatkapitánynak persze ott a helye a kezdőben, a keretben nincs is igazi alternatíva a posztjára, de Gerrard már nem 90 perces játékos, úgyhogy semmi nem indokolta a pályán tartását, pláne az amúgy jól játszó Henderson kárára (Wilshere őt váltotta a 73. percben.) Ugyanez a helyzet Rooney-val: senki nem vonja kétségbe, hogy 9-esként még mindig képes világklasszis üzemmódban játszani, de a 10-es vagy a szélső posztokra van nála jobb opció a keretben. A gólpassza zseniális volt, de érdemei elismerése mellett, a 62. percben neki, és nem Welbecknek kellett volna Barkley-val cserélnie.

A jó hír az, hogy se Uruguay, se Costa Rica nem képes olyan agyas játékra, mint az olaszok, vagyis simán tovább lehet jutni a csoportból a ma hajnalban mutatott produkcióval is. A még jobb hír pedig az, hogy ezek a fiatal, kreatív játékosok, ha most még talán nem is, de kettő vagy négy év múlva, egy taktikus és karizmatikus menedzser irányítása alatt, már képesek lehetnek egy igazi nagy dobásra is.

7 komment

Címkék: összefoglaló értékelés vs olaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://engerland.blog.hu/api/trackback/id/tr76303909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

United82 2014.06.15. 18:24:13

"Hodgson a gyors letámadásra épülő liverpooli receptet próbálta másolni, ami tekintve, hogy hány Pool-játékos van a keretben, teljesen védhető és logikus döntés"---ez mind igaz, de és most másolom a stretfordra írt kommentem:
"nincs meg az egyensúly az angoloknál és ez okozza a védekezési problémákat. Arra gondolok itt hogy Gerrard egy két fős középpályán kevés, különösen akkor ha ennyire támadófelfogású játékosok vannak a széleken. Nem véletlen hogy a Poolban is ketten vannak mellette akik leveszik róla a terheket. És persze így a Pool inkább 4312re hajazó felállásban játszik, de ha már Roy papa a Poolosokra épít akkor a válogatottnak se szabadna 4231ben játszania. Gerrard mellé egyedül kevés Henderson kell egy másik futógép is aki kisegít szélre és mindenhova odaér. Elképesztő volt hogy az olaszok jobboldala állandó létszámfölényben lehetett mert Baines egyedül maradt mert vagy Rooney nem ment vissza rendesen vagy pedig középről nem tudott kiváltani oda Hendo mert akkor Gerrard egyedül maradt volna 3 olaszra. Szerintem ha van hiba a rendszerben akkor ez az, hogy Roy papa úgy próbál Pool szerű játékot játszani hogy nincs megfelelő tehermentesítés Gerrardra. Vagy Wilsheret vagy Milnert be kell tenni és át kell állni 4312re ahol Sterling van a 2 csatár mögött (Sturridge és Roo)..akárcsak a Poolban.
Ha 4231ben marad akkor pedig vagy Gerrardot nem szabad játszatni vagy Rooneyt nem szabad szélre tenni.....
Mert ez így állandó probléma lesz. Annak ellenére hogy tényleg rég volt ilyen támadószellemű,attraktív angol válogatott, de az egyensúly felborult...."

Leadfoot 2014.06.15. 19:03:34

"Vicces", hogy világosan látszott, mennyire veszélyes a digók ívelgetése, még a riporter is megjegyezte, hogy előbb-utóbb egy labda meg fogja találni Balo fejét. És lőn...

De a támadójáték nagyon biztató volt, Sturridge, Sterling és Welbeck szerepeltetése jó döntés volt.

Beyonder 2014.06.15. 20:40:38

@United82: Én se írhattam volna szebben. Pirlo se lenne akkor király, ha egy kétfős középpályán kellene operálnia.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.06.15. 20:50:54

@Beyonder:

Elég kevés csapat van jelenleg akármilyen felállással a világon, ahol Pirlo ne lenne király...

United82 2014.06.15. 20:59:05

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Az olaszoknak egyetlen fegyvere van. Pirlo.
Roynak 2 lehetősége lett volna kivenni a játékból. VAgy Gerrard mellé 2 futógép akik azonnal mennek rá, tehát egy 3 fős középpálya. Vagy az AM poszton egy olyan emberke aki ha kell támad de a fő feladata az hogy ne hagyja levegőhöz jutni Pirlot, aki nem akkor támadja meg amikor a labda már Prilonál van hanem már azt is hogy felé passzoljanak.
Ajánlom figyelmedbe a 2010es United-Milan meccseket. Ferguson az AM posztra Parkot tette akinek egy feladata volt. Pirlot nem hagyni levegőt se venni. Pirlo az önéletrajzi könyvében is leírja hogy Ferguson azokon a meccseken megfojtotta.
Tényleg érthetetlen ezekután hogy sima 2 fős középpálya akik közül az egyik Gerrard, és AM poszton Sterling aki ráadásul még kb feladatba se kapta hogy megakadélyozza Pirlot a passzolgatásban.
Elképesztő taktikai hiba Roytól....(és persze ott a másik oldal hogy remek támadójáték volt 60-70percig...na de taktikailag nagyon csúnyán kikapott...)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.06.15. 23:39:42

Az olasz középpályán dögivel van minőség! Szerintem azért nem próbálta meg kivenni Pirlót a játékból, mert akkor Verratti, De Rossi, Marchisio túl nagy szabad területet kap. Verrattit nem ismerem igazán, de Marchisio és De Rossi szintén jól szervez.

Biztosan járt a labda az olasz lábakon, leszámítva Chiellinit, így a letámadások nem voltak eredményesek.

Az a Pirlo-szabadrúgás pedig... Úúúúúúúúristen!

ballabjobb 2014.06.16. 00:46:33

úgy tűnik nem egy meccset néztünk. Pirlo előtt folyton zártak, vagy vissza tudott passzolni, vagy oldalra, a mélységi labdái rendre hosszúak voltak vagy nem rögtön megjátszhatók. én úgy láttam, hogy azért volt hely Baines oldalán jönnie Candrevanak meg Darmiannak mert inkább középen szűkítették a területet Pirlo előtt. a labdaátlépésnél meg mindez teljesen lényegtelen volt, szerintem nem a meccsen mutatott játéka miatt volt az egyik kulcsfigura, hanem a kibontakozása ellen kitalált taktika miatt.

Welbeck cseréhez annyit, hogy szerintem a sérülése miatt hozták le, sokáig kérdés volt, hogy játszik-e egyáltalán.

amúgy végre látok esélyt egy jobb vb-szereplésre, nem csak izgulok, hogy hátha történik valami váratlan jó. kis helyzetkihasználás és csá Uru/CRica!
süti beállítások módosítása